TOUR DE FRANCE: Šiestu etapu vyhral Kittel, Froome si udržal žltý dres

06.07.2017 Celý región

Troyes 6. júla (TASR) - Nemecký cyklista Marcel Kittel vyhral štvrtkovú šiestu etapu 104. ročníka prestížnych pretekov Tour de France. Jazdec tímu Quick-Step Floors sa presadil v záverečnom špurte na trati, ktorá viedla z Vesoulu do Troyes a merala 216 km. Na druhom mieste finišoval Francúz Arnaud Démare (FDJ), tretí skončil ďalší Nemec André Greipel (Lotto-Soudal). Kittel dosiahol druhý etapový triumf na TdF 2017 a celkovo jedenásty v kariére.

Žltý dres pre vedúceho pretekára priebežného poradia si udržal britský obhajca vlaňajšieho prvenstva Chris Froome. Líder stajne Sky má naďalej dvanásťsekundový náskok pred svojím krajanom a tímovým kolegom Geraintom Thomasom. Tretí je zatiaľ víťaz stredajšej 5. etapy Talian Fabio Aru (Astana).

Slovenský reprezentant Juraj Sagan (Bora-Hansgrohe) obsadil vo štvrtok 54. miesto, čo je pri jeho premiérovej účasti na Tour doteraz najlepší etapový výsledok. Celkovo mu patrí 187. priečka (+33:34 min).

"Bolo to iné ako v Liege, kde som vyhral v nedeľu. Dnes som mal na ľavej strane veľa priestoru, väčšina špurtérov išla napravo. Keď vyrazil Démare, išiel som aj ja. Cítil som sa dobre, vedel som, že na to mám a napokon to vyšlo. Som veľmi šťastný," povedal pre Eurosport Kittel, ktorému chýba už len jedna výhra k vyrovnaniu "nemeckého" rekordu krajana Erika Zabela. Legendárny jazdec triumfoval na TdF dvanásťkrát.

Na štvrtok organizátori pripravili rovinatú etapu s dvoma vrchárskymi prémiami druhej a štvrtej kategórie. Krátko po štarte sa do úniku dostala trojica Perrig Quemeneur (Direct Energie), Vegard Stake Laengen (UAE Emirates), Frederik Backaert (Wanty-Groupe). V pelotóne dobre pracovali šprintérske tímy, najmä Quick-Step Floors a Lotto-Soudal, a trio v trháku si tak vypracovalo len štvorminútový náskok. K belgických zoskupeniam sa neskôr pridalo aj FDJ, ktoré chcelo pred rýchlostnou prémiou na Colombey-Les-Deux-Églises pripraviť čo najlepšiu pozíciu pre Arnauda Démarea ako lídra bodovacej súťaže. Prémiu z vedúcej trojice vyhral Backaert, z pelotónu bol najrýchlejší práve Démare a poistil si zelený dres.

Dvadsať kilometrov pred cieľom mali jazdci v úniku náskok už len 63 sekúnd a všetko smerovalo k hromadnému dojazdu. Quemeneur, Laengen a Backaert strávili na čele pretekov viac ako 200 kilometrov, pelotón ich nakoniec pohltil 3000 metrov pred cieľom. V záverečnom špurte to niekoľko metrov pred finišom vyzeralo na výhru jedného z dvojice Démare - Greipel, ale z etapového triumfu sa napokon tešil Kittel.

6. etapa (Vesoul - Troyes, 216 km) - výsledky:

1. Marcel Kittel (Nem./Quick-Step Floors) 5:05:34 h,
2. Arnaud Démare (Fr./FDJ),
3. André Greipel (Nem./Lotto-Soudal),
4. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša-Alpecin),
5. Nacer Bouhanni (Fr./Solutions Credits),
6. Dylan Groenewegen (Hol./Lotto NL-Jumbo),
7. Michael Matthews (Austr./Sunweb),
8. Daniel McLay (V.Brit./Fortuneo-Vital Concept),
9. Rüdiger Selig (Nem./Bora-Hansgrohe),
10. John Degenkolb (Nem./Trek-Segafredo) - všetci čas ako víťaz


priebežné poradie po 6. etape:
1. Christopher Froome (V.Brit./Sky) 23:44:33 h,
2. Geraint Thomas (V.Brit./Sky) +12 s,
3. Fabio Aru (Tal./Astana) +14,
4. Daniel Martin (Ír/Quick-Step Floors) +25,
5. Richie Porte (Austr./BMC Racing) +39,
6. Simon Yates (V.Brit./Orica-Scott) +43,
7. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) +47,
8. Alberto Contador (Šp./Trek-Segafredo) +52,
9. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +54,
10. Rafal Majka (Poľ./Bora-Hansgrohe) +1:01 min
...
187. Juraj SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +33:34 min

súťaž vrchárov:
1. Fabio Aru (Tal./Astana) 10,
2. Daniel Martin (Ír./Quick-Step Floors) 8,
3. Froome 6,
4. Richie Porte (Austr./BMC Racing) 4,
5. Nathan Brown (USA/Cannondale-Drapac) 3



bodovacia súťaž:
1. Démare 170,
2. Kittel 143,
3. Matthews 96,
4. Greipel 93,
5. Kristoff 74
 

Vyberte región